Szeretné tudni, hogy melyik madár látogatja a kertjét? Segítünk!

Nem lehet mindig kéznél a madárhatározó zsebkönyv, pedig az unokák gyakran kérdezgetik a nagyit és a papát, akik mindig mindenre tudják a választ, hogy éppen hogyan hívják azt a kis piros kalapos madarat az etetőnél? Ilyenkor bizony jön a hümmögés, a fejvakargatás, a habozás, majd a gyorsan leveszem a polcról és fellapozom…

Állj! Van ettől sokkal jobb megoldás. Mutatjuk!

Ha van okostelefonja, akkor ez a probléma jelentős részben megoldódhat az új, Android és iOS rendszereken futó telefonos alkalmazással, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület fejlesztett ki. Közös munkájukként létrejött egy határozó azoknak, akik kezdő madarászként még egyszerűbben szeretnék megtudni, milyen madarat láttak a kertben, a parkban, az etetőn, az itatón.

A mobiltelefonos madárhatározó az alábbi funkciókkal rendelkezik:

  • Madárhatározás
  • Madárlexikon
  • Megfigyelés rögzítése
  • Játék
  • Adatfeltöltés a Madáratlasz Programba (MAP)
  • Az alap verzióban: 157 madárfaj, 269 illusztráció és 203 hang
  • A “haladó verzióban” új 367 madárfaj, 547 új illusztráció és 203 új hang

Az alkalmazásban használt illusztrációk Kókay Szabolcs munkái, a madárhangok egy része pedig Zsoldos Árpád hangfelvételei.

Az applikáció feltöltése a telefonra

Az alkalmazás Android és iOS rendszereken fut, de kizárólag mobiltelefonokra lett fejlesztve, tableteken vagy egyáltalán nem, vagy rosszabb minőségben működik.

Az ingyenes alkalmazás letöltéséhez nem kell mást tennie, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) vagy az App Store-ban (iPhone telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy „Madárhatározó”, majd a telepítésre kattintani, vagy ha már le van töltve a telefonjára, akkor a frissítésre kattintani.  Az áruházakban az alábbi kis ikon fog megjelenni:

Ha megtaláltuk az ikont, a telepítés gombra kell kattintani. Telepítés után csak keressük meg telefonunkon az ikont és kezdődhet is a határozás!

Jó szórakozást!

A mobiltelefonos madárhatározó alkalmazásáról itt olvashat további információkat:  http://www.mme.hu/madarhatarozo-mobiltelefonos-alkalmazas-0

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.