Fellapoztuk az albumot: Zempléni-hegység és Gunyakút

Aki nyáron tömegre és forróságra vágyik, a tengerpart felé veszi az irányt. Aki hazai kincsekkel is beéri, a Zempléni- hegység felé is indulhat, garantáljuk, nem fog csalódni. Nagy Gabi fotóival mutatjuk be a csodálatos tájat.

Hűvös erdő, vadregényes táj, barlangok és patakok, várromok várják az ide látogatókat.

Aki olyan szerencsés, hogy kifog egy heves záport, megázik ugyan, de az eső elmúltával kimosott ásványokat is megcsodálhat. Főleg a gyerekek élvezik nagyon, hogy nem üveggel elzárt, vitrinben tartott kődarabokat kell bámulniuk, hanem kezükbe vehetik a mézopált, megcsodálhatják, tapinthatják az érdes vagy sima felületeket, formákat és első kézből szerezhetnek információkat. Kevesen mondhatják el magukról, hogy ilyen kincseket tartottak a kezükben.

Amikor leszáll az este, a csillagok itt sokkal fényesebbek, hiszen a város fényszennyezése nem halványítja el őket. Aki kedveli a természetet, és képes lecsillapítani a mindig nyüzsögni, rohanni vágyó testét-lelkét, az öreg fák védelmében meglapulva közelről figyelheti meg az állatokat.

A Telkibányához tartozó Gunyakúti kulcsosház a Telkibányai Erdészeti Igazgatóság kezelésében álló épület, hat vendéget tudnak itt elszállásolni. Kiváló pihenőhely, bátran javasoljuk mindenkinek.

A túrabakancs és sportcipő mellé nyugodtan be lehet csomagolni a gumicsizmát is. Ki tudja, milyen kalandra csábít bennünket a természet?

A Turistamagazinban találtunk rá egy cikkre a Gunykúti kulcsosházról, és mint régi ismerőst üdvözöltük kedves nyári táborozásaink színhelyét.

Kedvcsinálónak mutatjuk Nagy Loránd István írását Gulyás Attila fotóival kiegészítve.

Gunyakúti kulcsosház – nomád romantika csobogással (Teljes szöveg itt érhető el!)

A Zempléni-hegység hazánk egyik vadregényes, természeti és kulturális látnivalókban egyaránt bővelkedő területe, egyben az Észak-magyarországi-középhegység legkeletibb tagja. Kiterjedéséből fakadóan felfedezése nem egy-két napos mutatvány, ám ha jó helyre látogatunk el, még ilyen kevéske idő is elég lehet ahhoz, hogy magunkba szívjuk e megannyi élménnyel kecsegtető vidék esszenciáját. Mi három teljes napot pörgettünk ki magunknak az időelosztó szerencsekeréken, és Telkibánya felé vettük az irányt.

A kulcsosház körüli fenyőfák egész évben árnyékot adnak (Fotó: Gulyás Attila)

Nemesfémek földjén

A napjainkban alig több mint 500 lelket számláló Telkibányát a Bózsva felé vezető országúton kell elhagyni, hogy a faluközponttól csupán 2,5 kilométerre fekvő, gépjárművel erdészeti magánúton megközelíthető, Gúnyakút elnevezésű külterületére jussunk. És hogy mi fogadja itt a látogatókat? Egy egész évben bővizű, szépen kiépített forrás, azaz maga a Gunya-kút, na és az ÉSZAKERDŐ Zrt. szálláshelykötelékébe tartozó, idős fenyőfákkal övezett Gunyakúti kulcsosház, amely hat vendég számára kínál hamisítatlan erdeilak-érzést a Zempléni Tájvédelmi Körzet területén.

Hangulatos ebédlő fogadja a vendégeket (Fotó: Gulyás Attila)

Lélekemelés

Látogatásunkat február első hetére időzítettük, és fel voltunk készülve arra, hogy legalább részben havas lesz a szálláshely környezete. Az is volt, a hőmérő higanyszála pedig még napközben sem nagyon akart fagypont fölé kúszni. Természetesen ez nem szegte kedvünket, hiszen régóta vártunk már egy olyan alkalomra, amikor „saját erőből” kell gondoskodnunk szálláshelyünk melegéről.

Forrás: Turistamagazin – Gunyakúti kulcsosház

További érdekességek:
részletek a Tájvédelmi Körzetről, kincskeresés Telkibányán, Szép Ilonka nyomában

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük