Március 15. – Kossuth-díjak

Budapest, 2019. március 15., péntek (MTI) – Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnepen Kossuth-díjakat adott át. Az MTVA Sajtóadatbankjának összeállítása a kitüntetettekről:

     Kossuth-nagydíjat vehetett át:

  MADARASSY ISTVÁN ötvös- és szobrászművész 1948. július 16-án született Budapesten művész családban, apja Madarassy Walter (1909-1994) Munkácsy-díjas szobrász, éremművész volt.

     1973-ban diplomázott az Iparművészeti Főiskolán, ahol Engelsz József és Illés Gyula növendéke volt. Autonóm szobrászatában kisplasztikái és domborművei, nagyméretű plasztikái leginkább a szakrális ikonográfia szimbólumait, alakjait jelenítik meg. Épületek homlokzataira és belső tereibe tervezett iparművészeti munkák készítése mellett szobrászati és iparművészeti rekonstrukciókkal, restaurálással és díszlettervezéssel is foglalkozik (kolozsvári Magyar Opera, 1999).

Szoborképei valójában plasztikák: a keretből kinéző fejek, mint Falstaffé, Kolumbusz Kristófé, vagy a szőlőfürtöt tartó ujjak. Tűzecsettel festett képei életművének újabb fejezetét jelentik. A láng nyomán a vörösrézlemez oxidálódik, s ennek nyomán különös, élénk színű kompozíciók születnek, ilyenek a Felhők és madarak, a Hajnal, a Napkelte, az Arany és bíbor vagy az Hommage á Turner című alkotása. Az ő munkája többek közt a siófoki plébániatemplom tabernákuluma és gyertyatartói, a soproni Szent Imre plébániatemplom tabernákuluma, keresztelőmedencéje, örökmécsese és gyertyatartói, és ő készítette a “Parma fidei – a hit pajzsa” elnevezésű díjjal járó vörösréz pajzsot. 2000-ben a Vatikánba látogató magyar küldöttség II. János Pál pápának átadta a Szent Istvánt és Gizellát ábrázoló fémszobrát. 2018-ban Budapesten felavatták “Áldott állapotban – Vizitáció Semmelweis emlékére” című szoborcsoportját.

Számos egyéni kiállítása volt Magyarországon, valamint Ausztriában, Franciaországban, Izraelben, Németországban, Olaszországban. 1987-től a DunapART Művészeti Társaság, 1991-től a salzburgi Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja. 1994-ben elnyerte a ravennai biennálé aranyérmét. 2012-ben a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át.

dpz \ dsa \ dvt \ brr

MTI 2019. március 15., péntek 14:31

 Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük