Egy cikázó röptű fürge lény: a magyar kolibri – a kacsafarkú szender

A kacsafarkú szender a kolibrifélékhez hasonlóan táplálkozik, sűrű szárnycsapásokkal tartja egy helyben magát. Fotó: zaol.hu/Bekő Tamás

Májustól késő őszig különleges, cikázó röptű fürge lény látogatja kertjeink illatos virágait. Első pillantásra akár apró kolibrinek is hihetnénk, e sebesen szárnyaló állat azonban igen távol áll a madaraktól. Hazánk ezerarcú rovarvilágának egy nem mindennapi lepkefaja a szenderfélék családjához tartozó kacsafarkú szender. 

 A magyarországi szenderfajok zöme általában éjszaka aktív. A nappalt rendszerint egy fatörzsön vagy más alkalmatos rejtekhelyen „szenderegve” töltik, és csak a szürkület beálltával kelnek szárnyra. Ezzel szemben a kacsafarkú szender nem éjjel, hanem napközben jár nektár után. Furcsa nevét a potroha végét díszítő fekete-fehér farpamacsról, a kormánylapátként is funkcionáló úgynevezett kacsafarokról kapta. Teste tömzsi, dúsan szőrözött, bundás benyomást keltő, nagy fejét rövid vaskos csápok ékesítik. Sajátos bélyege még, hogy a hosszabb elülső szárnyai barnás, rejtő színűek, míg a jóval rövidebb hátsók aranysárgák.

A kacsafarkú szender más nappali lepkéktől eltérően nem a virágon ülve, hanem előtte lebegve, kolibrifélék módjára táplálkozik. Másodpercenkénti 50-100 szárnycsapásával tartja egy helyben magát, miközben hosszú pödörnyelvét bebocsátja a virág kelyhébe. A kiszemelt növény előtt csak néhány pillanatig serénykedik, majd villámgyorsan manőverezve átsuhan egy következőhöz. Hazánkban a kacsafarkú szender ugyan nem védett, ám a virágok beporzásában végzett szerepe miatt nagy jelentőséggel bír. Nemcsak különlegesek és szépek, hanem hasznosak is. Mivel különösen kedveli a lila színű tölcséreseket, aki a kertjében petúniát nevel, mindenképpen számíthat a lepke megjelenésére. Novemberben a populáció egy része délre vándorol, míg egyes példányok pincékben, barlangokban itthon telelnek.

Egy kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum) nektárt gyűjt egy ernyős verbénán a Népligetben. Fotó: MTVA/Róka László

A cikk forrása:

https://www.zaol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kacsafarku-magyar-kolibri-2188637/
https://www.elobolygonk.hu/

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük