Időjárás-jelentés

Fotó: Sopron 2018. / Engi Zsuzsa

Budapest, 2019. február 25., hétfő (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

Időjárási helyzet Európában:
—————————-
Kontinensünk keleti, északkeleti vidékein egymást érik az északnyugatról délkelet felé haladó időjárási frontok, ezért ezeken a tájakon változékony, szeles az idő, a gyakran erősen felhős égből többfelé havazik. A frontok hideg, sarkvidéki eredetű léghullámokat szállítanak déli irányba, így Kelet-Európában nagy területen napközben is fagy. Az Ural előterében a csúcshőmérséklet a -10 fokot sem éri el, éjszaka pedig arrafelé -20 fok alá hűl a levegő. A Földközi-tenger keleti medencéjében található mediterrán ciklon hatására az Égei-tenger térségében, a Balkán-félszigeten, valamint Dél-Olaszországban nagy területen esik az eső, záporeső, a hegyekben havazás is előfordul. Helyenként zivatarok is kialakulnak felhőszakadás kíséretében, a Kréta szigetén található Souda repülőterén például 91 mm-t mértek. A szárazföld középső és nyugati részén egy hatalmas kiterjedésű magasnyomású képződmény az uralkodó. Területén döntően napos, száraz az idő, de a Lengyel-alföldön tartósan ködös tájak is előfordulnak. Nyugat felé haladva egyre melegebb van: szárazföldünk középső vidékein 2 és 11, Nyugat-Európában többnyire 12 és 20 fok közé melegszik fel a levegő, de az Ibériai-félsziget nyugati részein 20 fok feletti értékeket mutatnak a hőmérők. A fentebb említett anticiklon peremén kedd estig a magasban kissé nedvesebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, ezért kedden kevesebb napsütésre számíthatunk.

   Várható időjárás az ország területén kedd estig:
————————————————
Estig változóan felhős időre számíthatunk. Éjjel észak felől megnövekszik, majd meg is vastagszik a felhőzet, amely kedden a déli óráktól főként az északi és középső tájakon szakadozni, csökkenni kezd. Csapadék nem várható. Hétfőn többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, majd éjszaka előbb főként a Dunántúlon, kedden az északkeleti tájakon is megerősödik az északi, északnyugati szél, néhol viharos lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és +2 fok között alakul, de elsősorban Sopron környezetében ennél jóval enyhébb lehet a hajnal.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Dunától keletre többnyire 7 és 12, a Dunántúlon 12 és 18 fok között várható.

kf \ bBAB \ bzt

MTI 2019. február 25., hétfő 15:59

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük