Telihold Sopron felett!

Fotó: Sopron felett ott ragyog a telihold / Nagy Gabi

2019 leglátványosabb szuperholdját figyelhetjük meg az égen kedden este, írja  a CNN.

 A National Geographic szerint:

Telihold február 19-én

„A szép emlékű januári holdfogyatkozás után most ugyan csupán egyszerű teliholdunk lesz, viszont az Oroszlán mellső lábát jelző fényes csillag, a Regulus, egészen közel lesz hozzá, holdkeltekor még csupán 3 fokra állnak, később a távolságuk nőni fog.

A hold még a napnyugta előtt pár perccel felkel, a holdkelte időpontja a keleti országrészben 16:47, Budapesten 17:00, nyugati határainknál 17:11 lesz, ez azt is jelenti, hogy magát a holdkeltét csak teljesen tiszta égen láthatjuk, cserébe a napnyugtát követő kb. 20 perc során a keleti ég alján húzódó rózsás sávban sárgállik majd égi kísérőnk, különösen szép látványt nyújtva a megfigyelőknek.

A telihold körüli napokban érdemes arra is figyelni, ha fátyolfelhős az ég, látványos holdhaló is kialakulhat (e csodás jelenséget a januári holdfogyatkozás utáni estén is megpillanthattuk).”

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük